Premium Value Bets - päätöksenteosta

Ammattimainen vedonlyöjä joutuu tekemään päätöksiä vähintään yhtä tiheällä frekvensillä kuin Kari Peitsamo tekee biisejä. Peitsamosta poiketen myös jokainen päätös jättää veto lyömättä on biisi. Vedonlyöjän ratkaiseva etu piilee näissä biiseissä, joita kukaan ei koskaan kuule.

 

V oittava vedonlyönti on kykyä ottaa, kantaa ja hallita riskejä. Riski on hinta, joka määrittää päätökset. Sekä käyttäytymistaloustieteilijöiden tutkimusten että neurologien PET-kuvauksien perusteella ihmisen käyttäytyminen on erittäin tilannesidonnaista. Kantaaottavimmissa tutkimuksissa ihmisen persoona jaetaan kahteen eri osaan: kylmään ja kuumaan (cold state/hot state) riippuen onko ihminen vihainen, ärtynyt, stimuloitu, nälkäinen tai vaikka väsynyt. Kokonaiskuvassa etsitään kärjistetysti sanoen sitä, että ottavatko rasittuneessa tilanteessa primitiiviset vaistot voiton järjestä.

Sekä tieteellinen että käytännöllinen tutkimus ovat tulleet johtopäätökseen, että halukkuus ottaa riskejä kasvaa merkittävästi ihmisen ollessa ”kuumassa” tilassa. Aiheuttaja käyttäytymisellemme löytyy evoluutiosta. Savannilla pusikon kahina antoi esi-isillemme toimintakäskyn, joka sai veren virtamaan ohi aivokuoren ja mahdollisti pakenemisen leijonan kidasta. Tämän päivän turvatussa yhteiskunnassa sama elämää säilyttävä aivotoiminta johtaa tarpeettomiin riskeihin.

 

Endorfiineja tuottavan urheilusuorituksen tai vaikka pokerissa voitetun suuren potin jälkeen päätöksenteko tapahtuu ”kuumassa” tilassa.

 

V aikka koet tuntevasi itsesi, on todella haastava ennustaa miten käyttäydyt kun ”poltat päreesi”. Ja myös toisinpäin: endorfiineja tuottavan urheilusuorituksen tai vaikka pokerissa voitetun suuren potin jälkeen päätöksenteko tapahtuu ”kuumassa” tilassa. Kasinot hyödyntävät maksimaalisesti efektiä missä äänien, valojen ja helposti tarjoillun alkoholin kautta riskinottohalukuutta pyritään nostamaan.

Pitkässä sarjassa vedonlyöntiyhtiöiden asiakkaista voittavia on alle 5 %. Vaikka vedonlyönnissäkin voittaminen pohjautuu oppimiseen ja toistoihin, näiden muutaman voittavan prosentin ”salaisuus” on kehittynyt tunteiden hallinta sekä pitkäjänteinen ja laadukas päätöksenteko. Tein itse aikanaan valtavasti toistoja lyhyessä ajassa. Vasta kypsyvä ja muovautuva vedonlyöntimarkkina mahdollisti sekä kehittymisen että menestymisen vaikka päätöksenteko ajankäytön ja työkuorman takia oli väistämättä kaukana parhaasta mahdollisesta.

 

Väsyneenä tehdyt päätökset rankaisevat vedonlyöjää ankarammin ja nopeammin kuin monen muun ammattikunnan edustajaa.

 

S uuri määrä toistoja ja analysoituja otteluita edesauttaa tiedostamattoman mielen kehitystä ja antaa ylivoimaisen kilpailuedun erityisesti silloin, kun uuden informaation myötä pitää toimia nopeasti mutta rauhallisesti. Jari Litmasella tai Wayne Gretzkylla oli harvoin kentällä kiire. On silti tutkitusti voitettua odotusarvoa pitää vapaapäivä silloin kun väsyttää. Stahanovilaista työn sankaria ei palkita, koska tiedostamattoman mielen liian nopean harjoittamisen hinta voi olla alentunut riskinotto ja -kantokyky (vrt. Prospektiteoria ja panostaminen.) Väsyneenä tehdyt päätökset rankaisevat vedonlyöjää ankarammin ja nopeammin kuin monen muun ammattikunnan edustajaa.

Toisinpäin ajateltuna vedonlyöjän siunaus on, että uusia mahdollisuuksia avautuu joka päivä, joten menetettyjä tilaisuuksia ei kannata harmitella. Liikaa harjoitteleva urheilija törmää loukkaantumisen tai ylikuntoon. Liikaa harjoitteleva vedonlyöjä törmää huonoon päätöksentekoon ja sitä kautta turhautuneisuuteen, ärtyneisyyteen, matalaan mielialaan ja näiden kiihdyttämänä yhä huonompiin päätöksiin. Maksimoi odotusarvosi palautumalla ja tekemällä päätökset ”kylmänä”.