Yksittäinen jalkapallo-ottelu on monimutkainen prosessi. Lopputulokseen ja ottelun kulkuun vaikuttaa lukematon määrä muuttujia, jotka kombinoituna ja sattumaksi kutsutulla tehosekoittimella soseutettuna tekevät prosessista ihmisen kognitiivisille kyvyille lähes mahdottoman kokonaisuuden hahmottaa objektiivisesti.

Kentällä tapahtuu paljon mitä harjaantuneimmankaan jalkapalloammattilaisen silmä ei näe. Olen tervehtinyt suurella ilolla viimeisen viiden vuoden aikana vauhdilla kehittynyttä kenttätapahtumien tilastointia ja erityisesti sen avointa jakelua tilastonikkareiden käyttöön. Historiallisesta datasta on suuri apu myös tulevien otteluiden lopputulosten todennäköisyyksien matemaattisessa mallintamisessa. Informaatiota, ja siitä kumpuavia laadukkaita analyysejä on tarjolla valtavasti. Voiko jatkuvasti lisääntyvä informaatio olla jossain pisteessä analyysin kannalta hyödytöntä tai peräti haitallista? Uskon, että voi. Kyse ei ole informaation laadusta vaan sen määrästä ja ihmisen kyvystä käsitellä sitä. Vähemmän voi olla enemmän.

 

”Kyse ei ole informaation laadusta vaan sen määrästä ja ihmisen kyvystä käsitellä sitä.”

 

Laadukkaat tilastointipalvelut kuten Opta ja StatsZone purkavat jalkapallo-otteluun pieniin yksittäisiin osiin. Jokaisen pelaajan jokainen yksittäinen pallollinen teko kentällä tilastoidaan. Erilaisia mittareita joukkueiden ja pelaajien suoritukselle ottelussa tai kauden mitassa on mahdollisuus asettaa käytännössä mielikuvituksellinen määrä. Lajianalyysissä tästä on suuri apu yksittäisten pelaajien pelaamisen ongelmakohtien loogiseksi osoittamiseksi ja korjaamiseksi. Vedonlyönnin ja sen pohjana toimivien todennäköisyysarvioiden tarkoitus on kuitenkin löytää pohjimmainen olemus monimutkaisen ilmiön takaa ja mallintaa tämä olemus mahdollisimman luotettavasti ja toistettavasti.

Tuntuu vaikealta jättää hyödyntämättä pätevää informaatiota, jota on julkisesti tarjolla. Liian helppo ratkaisu tuntuu vaikealta, koska ihminen (vedonlyöjä) kokee antavansa kilpailuetua markkinalle tyytymällä vähempään. Markkinoilla on olemassa algoritmeja, jotka huomioivat jokaisen ottelun kohdalla valtavan määrän historiallista ja ottelukohtaista dataa. Suuren datamassan läpi kahlaava algoritmi ottaa väistämättä huomioon myös paljon epäoleellista informaatiota. Tästä voi olla lopputuloksena ”tårta på tårta”-sanonnan mukaisesti rakentunut ylikuormitettu yhtälö, jota on vaikea hahmottaa tai tutkia.

 

”Vedonlyöjälle kehittyy tuhansien lyötyjen vetojen myötä arvokas kokemuspankki ja vaistomainen kyky käsittää markkinaliikkeitä harkitessaan pelipäätöstä.”

 

Yksittäiselle vedonlyöjälle on tärkeä tietää miksi voittaa. Vedonlyöntimarkkinan liikkeet ovat nykyisin vaikeasti ennustettavia. Vedonlyöjälle kehittyy tuhansien lyötyjen vetojen myötä arvokas kokemuspankki ja vaistomainen kyky käsittää markkinaliikkeitä harkitessaan pelipäätöstä. Pitkässä sarjassa aivan yhtä tärkeää kuin lyödä voitollisen odotusarvon veto, on ymmärtää painaa jarrua silloin kun vaistonvarainen ajattelu nostaa alitajuntaan varoitussignaaleja. Jos prosessi imaisee syövereihinsä ja liiallisen informaation uppoaa, on analyysin tuottama todennäköisyysarvio niin monen tekijän muodoton summa, ettei analyytikon mieli enää pysty tuottamaan noita arvokkaita varoitusmerkkejä.

Olen itsekin ollut hukkumassa informaatiosuohon lopputuloksena sotkuinen ja mutkikas yhtälö. Ylimitoitetun datamäärän jatkuva käsittely kuormittaa ja hajottaa keskittymiskykyä. Riittävän uppoutuneena on tuskallista hyväksyä, ettei kaikkea voi huomioida, tietää tai käsittää. Oleelliseen keskittyminen ja ylimääräisen karsiminen on kannattanut: hälytyskellot soivat taas.

 

Teksti on julkaistu alunperin syksyllä 2014.