Järjestyksessään 44. Copa América pelataan kesä-heinäkuun vaihteessa Chilessä. Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen statuksesta huolimatta Copa Américasta on muodostunut harjoitusturnauksen kaltainen lähtölaukaus syksyllä alkaviin MM-karsintoihin. Useimmat joukkueet pelaavat ensimmäiset kilpailulliset ottelut uuden valmentajan alaisuudessa. Lyhyen valmistautumisjakson aikana valmentajat luovat joukkueilleen löysän aihion, jonka sisällä pelaajia ja peliryhmityksiä testataan ottelukohtaisesti. Tämä tekee Copa Américasta erityisen mielenkiintoisen turnauksen vedonlyönnin kannalta.

Systemaattinen altavastaajien suosiminen ei enää vuosiin ole ollut viisasten kivi vedonlyöntimarkkinoiden päihittämiseen. Copa América turnauksena on muodostanut poikkeuksen. Joukkueiden perusluokkaa on hankala arvioida tarkasti uuden MM-karsintaprojektin kynnyksellä erityisesti pelaaja- ja taktiikkakokeilujen vuoksi. Altavastaajien edullisuus korostuu turnauksen ensimmäisissä otteluissa.

Kahdestatoista osallistuvasta maasta peräti kahdeksan selviää jatkopeleihin. Tämän takia aivan parhaiden maiden tähtipelaajilla on raskaan kauden ja matkustaminen jälkeen ollut ymmärrettäviä vaikeuksia syttyä turnauksen alussa. Hyvänä esimerkkinä tästä käy vuoden 2011 Copa Américan avausottelu Argentiina-Bolivia, jossa Argentiina jäi valtaisasta tasoerosta huolimatta 1-1-tasapeliin kotiyleisönsä edessä.

Copa América 2015 lohko A
Copa América 2015 lohko B
Copa América 2015 lohko C
Maalimäärien osalta lyhyt valmistautuminen tukee ”alle”-vaihtoehtojen pelaamista. Useimmat valmentajat aloittavat valmistautumisen ”puolustusdrillejä” painottaen. Toki tässäkin täytyy huomioida joukkue- ja valmentajakohtaiset erot.

Esimerkiksi Venezuelan valmentaja Sanvicente on valmistautumisjaksolla pyrkinyt ensisijaisesti opettamaan perinteisesti syvällä puolustavalla joukkueelleen miten puolustaa korkealla linjalla ja prässitasolla. Aivan viimeiset harjoitusottelut antavat viitteitä siitä, millaisella pelisuunnitelmalla joukkueet lopulta lähtevät turnaukseen.

  Argentina

Argentiina on jopa vahvempi kuin kesän 2014 MM-kisoissa.

Argentiina on materiaalinsa ansiosta turnauksen ykkössuosikki. Viime kesänä joukkue eteni MM-finaaliin saakka, vaikka ei missään vaiheessa turnausta pelannut erityisen hyvin. Barcelonan kaksikko Messi-Mascherano kantoi joukkuetta melko omavaltaisesti valmennusjohdon Bosnia ja Hertsegovina-ottelun avausjakson taktisen sekoilun jälkeen. Joukkueen uusi valmentaja Martino ei luovuta valtaa pelaajille,

 

mutta ymmärtää yhteisen historian kautta Messin erikoislaatuisuuden. Argentiina pystyy ottamaan vaikutteita Barcelonan hyökkäyspelistä. Maajoukkueessa Messi on jo aikaisemmin pelannut oikealla laidalla ja on nyt entistä enemmän kotonaan tässä roolissa. Maalivahtipeli on edelleen Argentiinan suurin kysymysmerkki, mutta kokonaisuutena joukkue on vahvempi kuin vuosi sitten.

Brazil

Brasilia on voittanut kaikki yhdeksän harjoitusotteluaan ”uuden” päävalmentajan Dungan alaisuudessa.

Argentiinan ykköshaastaja on Brasilia. Valmentajaksi palannut Dunga sai vuonna 2010 kohtuutonta kritiikkiä. Brasilia pelasi Etelä-Afrikan MM-kisoissa tasapainoisesti, mutta hävisi puolivälieräottelussa Hollannille. Vaikka Dunga ei ollut suosittu valinta joukkueen valmentajaksi, tuloksellisesti uusi alku on ollut erinomainen, sillä Brasilia on voittanut kaikki yhdeksän harjoitusotteluaan. Joukkueelta puuttuu muutamia kokeneita avainpelaajia kuten Marcelo ja Luis Gustavo.
Lähtökohtaisesti Brasilia on ollut jo pitkään vedonlyöntikertoimissa erittäin yliarvostettu joukkue. Poikkeuksen sääntöön ovat muodostaneet juurikin jaksot, jolloin Dunga on toiminut valmentajana. Valmentaja, poissaolot ja viime kesän MM-nöyryytys yhteenlaskettuna voivat johtaa siihen harvinaiseen tilaisuuteen, että Brasilia nousee jatkopeleissä hyväksi sijoitusideaksi.
Kahden suuren selkein haastaja on kotijoukkue Chile. Chilelle Copa América ei ole muista joukkueista poiketen uuden projektin aloituspiste vaan edellisen huipennus, sillä valmentaja Sampaolin sopimus päättyy tähän turnaukseen. Energisellä prässillään ja liikkeellään hurmaava Chile on profiililtaan sopiva menestyväksi kotijoukkueeksi. Puolustuslinjan pääpelivoiman puute on heikkous, jota on vaikea piilottaa.

Chile

Kotijoukkue hurmaa energisellä prässillään ja liikkeellään.

Colombia

Kolumbian uusi sukupolvi löi itsensä läpi viime kesän MM-kisoissa. Joukkue on taitava ja hyvin valmennettu, mutta todennäköisesti vuoden takaista heikompi. Kokenut toppari Yepes oli MM-kisoissa erinomainen ja hänen puuttumisensa muuttaa puolustuslinjan toimintaa. Keskikentän keskustasta sivussa ovat tärkeät Aguilar ja Guarin.

Uruguay

Uruguayn ehdoton vahvuus on kokenut valmentaja Tabarez, joka tuntee joukkueensa läpikotaisin ja osaa turnausmuotoisen valmentamisen. Pelikieltoa kärsivän Suarezin poissaoloa ei voi väheksyä. Uruguay on työteliäs joukkue, mutta viime kesänä Suarez oli se tekijä, joka teki tasapaksusta Uruguaysta voittavan joukkueen. Uruguay voitti kaksi ottelua, joissa Suarez oli mukana ja hävisi kaksi, joista kärkipelaaja puuttui loukkaantumisen ja pelikiellon takia.

Vuoden 2011 Copassa Paraguay selvitti tiensä finaaliin voittamatta peliäkään varsinaisella peliajalla. Pronssiottelussa kohtasivat Peru ja Venezuela. Ottelukaavio mahdollistaa suuret yllätykset, mutta tänä vuonna vahvimmat joukkueet vaikuttavat paremmilta kuin neljä vuotta sitten, joten yllättäjien mahdollisuudet ovat rajallisemmat.

Ecuador

Viiden ennakkoon muista erottuvan maan vahvin haastaja on Ecuador, joskin tärkeä kapteeni Valencia on sivussa. Ecuadorin vastaiskupelaaminen on räjähtävää ja juoksuvoimainen, ikärakenteeltaan optimaalinen joukkue hyötyy lyhyistä palautumisajoista otteluiden välillä. Kisojen läpimurtopelaajaksi voi nousta Swansean Montero. Laiturin kausi oli rikkonainen loukkaantumisten takia, mutta Montero väläytteli nopeuttaan ja puolustajien ohittamiskykyä.

Etelä-Amerikan muista maista Venezuela, Peru ja Paraguay muodostavat tasaisen kolmikon.

Paraguay

Paraguayn vuoden 2011 finaalipaikka oli laadukkaan valmennuksen, hyvän maalivahtipelin ja onnen siivittämä. Argentiinaa nykyisin luotsaava Martino jätti pestinsä heti turnauksen jälkeen, koska ei uskonut pystyvän auttamaan joukkuetta pidemmälle. MM-karsinnoissa ikääntyvä Paraguay oli surkea. Copa América antaa paremman kuvan maan jalkapallon lähitulevaisuudesta.

Peru

Peru oli hyvä harjoitusottelussa Meksikoa vastaan kisojen alla. Tuore valmentaja Gareca peluutti joukkuetta 4-5-1-muodostelmassa ja Peru pystyi yllättävän tasapainoisesti hallitsemaan palloa sekä pelitapahtumia. Pelisysteemin kannalta erittäin tärkeä hyökkääjä Guerrero saattaa joutua loukkaantumisen takia ainakin turnauksen avauspeleistä sivuun.

Venezuela

Venezuela on tullut viime vuosina tutuksi puolustavasta 4-2-2-2-pelisysteemistä, jossa kärkipelaajat eivät varsinaisesti pelaa parina vaan juoksevat omiin ”kanaviinsa”. Uusi, paikallisesti arvostettu, valmentaja Sanvicente on korostanut hyökkäyspelin kehittämistä ja vähätellyt Copa Américassa menestymisen merkitystä. Venezuela on viime peleissä pelannut 4-2-3-1-ryhmityksellä. Vasta ensimmäinen ottelu kertoo sen, käsitteleekö Venezuela Copa Américaa pelkästään MM-karsintoihin valmistavana harjoitusturnauksena.
Bolivia
Etelä-Amerikan maista selvästi heikoin on Bolivia, jolla on suuria vaikeuksia pysyä vahvempien joukkueiden pelirytmissä mukana muualla kuin 3600 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevalla kotikentällään La Pazissa.

Mexico

Tällä kertaa kahden Etelä-Amerikan ulkopuolelta mukaan kutsutun maajoukkueen paikat täyttävät Meksiko ja Jamaika. Meksiko priorisoi heinäkuussa pelattavaa Gold Cupia ja tulee Copa Américaan käytännössä kakkosjoukkueella. Meksikon kotimainen sarja on selvästi korkeatasoisempi kuin pienemmät Etelä-Amerikan liigat, joten Meksikon B-joukkuekin on kilpailukykyinen.

Jamaica Jamaikan jalkapallo on noususuhdanteessa ja joukkueessa on useita Englannin sarjoista tuttuja pelaajia. Myös Jamaika osallistuu Gold Cupiin, mutta ei kohtele Copa Américaa yhtä selkeästi kakkosturnauksena kuin Meksiko. Jamaika on jalkapallofilosofialtaan Etelä-Amerikan joukkueita suoraviivaisempi. Lähtökohtaisesti Jamaika on taitotasoltaan turnauksen heikoin joukkue.

Copa América sisältää edellä mainittujen erikoistekijöiden takia paljon satunnaisuutta. Satunnaisuuden lisääntyminen tekee joukkueista ja otteluista vaikeammin analysoitavia.

 

Premium Value Betsille Copa América on vuoden 2015 vedonlyönnillinen kohokohta. Lajituntemuksen ja tutkimustulosten avulla pystymme erottamaan vedonlyöntimarkkinaa tehokkaammin vahvat signaalit heikoista ja välttämään ylireagointia yksittäisiin otteluihin ja tuloksiin.

Hyödynnä osaamisemme Copa Américassa ja muissa kesän kohteissa. Tilaa kuukauden käyttöoikeus kesäkuun aikana niin jatkamme tilaustasi samaan hintaan 31.7. saakka.